Maak van het lelijkste gebouw van Amsterdam een blikvanger die stad en ogen streelt
Ooit wel eens van iemand gehoord dat de Stopera een mooi gebouw is? De operakant met de marmeren schaamschotten, daar kan men nog wel mee leven. Maar, de gemetselde lange, afgrijselijk saaie wanden van de stadhuiskant en de toneeltoren, het is allemaal een gruwel.
Vanaf het moment dat de tekeningen daarvoor gepresenteerd werden wisten we dat het nooit een goed gebouw zou worden. Toch bleven we, tegenstanders van dit monster, hopen: het gebeurt wel eens dat er rond een niet zo fantastisch gebouw een gewenning ontstaat. Bij de Stopera wilde en wil dat maar niet lukken. Het blijft een brok steen des aanstoots.
Meteen nadat het gebouw was opgeleverd begon ik me af te vragen wat er gedaan zou kunnen worden om die schandvlek in de indrukwekkende bocht van de Amstel, aan Zwanenburgwal en Waterlooplein weg te werken. De gevels strippen en vervangen door iets wat wel de ogen streelt is geen optie: baksteen laat zich niet makkelijk strippen. Al snel daarop werd mij duidelijk dat er een ingreep gepleegd zou kunnen worden die absoluut tot de verbeelding spreekt: dat is een verticale gevelbeplanting. Stellen we ons voor: de grillige rijkdom van de natuur betovert onze blik! Een gebouw dat oersaai is wordt een bron van esthetisch plezier.
Los van de transformatie van lelijk naar sprankelend mooi heeft deze ingreep nog enkele voordelen. Midden in de stad krijgen we ineens een grote hoeveelheid groen erbij wat in alle opzichten uitstekend is voor het milieu en de luchtkwaliteit. Het is tegelijk een statement van de stad aan bevolking en bezoekers: wij willen een leefbare en duurzame stad verwezenlijken. Het zal inspirerend werken. Ongetwijfeld zal de omgetoverde Stopera – ziedaar, een gebouw van dat formaat in het groen gezet – een toeristisch trekpleister van jewelste zijn, naast wat Amsterdam verder aan esthetische rijkdom heeft te bieden. (Landschaps)architecten uit de hele wereld zullen er naar komen kijken en erover spreken.
Ik kon mijn geluk niet op toen Gemeenteraadslid Jasper Groen afgelopen augustus mijn idee overnam en aan B&W vroeg om serieus studie te maken naar de optie van een verticale gevelbeplanting aan de Stopera. Hij heeft dit de prachtige naam gegeven: Hangende Tuinen aan de Amstel. Ondertussen heb ik gesproken met een Duitse landschapsarchitecte, Nicole Pfoser, die een ongelooflijke kennis heeft op het gebied van de diverse mogelijkheden en valkuilen van verticale gevelbeplantingen. Inderdaad, het gebouw leent zich voor beplanting. En nu, we schrijven herfst 2020, lijkt het erop dat de Gemeente de Stopera inderdaad gaat beplanten. Zou het echt gaan lukken om het gebouw om te toveren tot een juweeltje?