Er is onderzoek en onderzoek. Verkade (1997) bracht ik al ter sprake. Rechtseconomisch onderzoek vindt u hier op deze website besproken. Met veel onderzoek is het oppassen, net als met veel statistiek (“How to lie with statistics” is verplichte literatuur.
Ik licht er een paar zaken uit, geheel selectief, als altijd en iedereen. Mogelijk groeit deze paragraaf nog wat. Eén van mijn paranimfen was en is econometrist, en dat helpt natuurlijk bij het beoordelen. Mijn proefschrift ging destijds over rechtseconomie. Het was een dubbel-promotie, samen met een collega-econoom. Ik heb er – voor sommigen helaas – enige deskundigheid aan overgehouden.
- Onderzoek naar het belang van het auteursrecht en de verwante rechten
- Onderzoek wijst op economische voordelen van bezit IE-rechten
- Onderzoek naar de nadelen van namaak IE-producten
Onderzoek naar het belang van het auteursrecht en de verwante rechten
Ik verwijs hiervoor op dit moment even terug naar Verkade op de bron-pagina. Mijn toevoegingen volgen nog, mede naar aanleiding van kernbegrippen in het auteursrecht, zoals het begrip “originaliteit”, de marktverschuivingen, die “de maker” steeds verder van “zijn werk” hebben gebracht, en de rol van BigTech en BigMusic.
Onderzoek wijst op economische voordelen van bezit IE-rechten
Het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) heeft een rapport gepubliceerd over het verband tussen eigendom van intellectuele eigendomsrechten en economische prestaties binnen individuele bedrijven in heel Europa.
De studie concludeert dat er een positieve associatie bestaat tussen IER-eigendom en economische prestaties, waarbij de inkomsten per werknemer gemiddeld 55% hoger zijn voor IER-eigenaren dan voor niet-eigenaren. In België, een sterke innovator volgens het jaarlijkse European Innovation Scoreboard van de Europese Commissie, hebben kleine en middelgrote ondernemingen een van de hoogste percentages patentbezit in Europa.
Op voorhand wekt het rapport argwaan. Met de literatuurlijst zou een HBO of universitair student niet eens wegkomen. Economen van EUIPO en EPO tekenen voor dit rapport. Semi-overheid, met een rechtstreeks financieel belang in de ontvangen bedragen aan taxen. Van het bureau in Alicante gaat het verhaal dan met beter intern wat luxer kon leven, want anders moesten alle kosten-dekkende extras toch maar worden afgedragen.
En hoezo trouwens IPO?? Welke IP? Het Beneluxbureau dat vroeger nog gewoon en naar herkomst correct “Benelux Merken- en Modellenbureau” heette, heet nu al een tijdje: BOIP. Welke IP? Claim the world?
Lees hier verder voor een inhoudelijke toets op het onderzoek.
Onderzoek naar de nadelige effecten van namaak
Met enige regelmaat worden we geconfronteerd (bestookt/lastig gevallen) met onderzoek naar de nadelige effecten van het op de markt komen van namaak-producten. Er is zelfs EU-regelgeving in de vorm van de zgn. anti-piraterij Verordening. Waar knelt dat nu zoal?
IE-rechthebbenden worden de dupe.
Is dat zo?
De marktwerking wordt er door verstoord.
Is dat zo?
Consumenten worden de dupe door de mindere kwaliteit.
Is dat zo?
Lees hier verder. [volgt]