De “war on drugs” kan niet gewonnen worden
Inleiding
Drugs is niet het hoofdonderwerp van mijn onderzoek, maar het is wel iets waar ik me nauw bij betrokken voel. Het is gruwelijk dat we allen weten, of kunnen weten, dat de war on drugs niet gewonnen kan worden.
En toch gaan we ermee door, tegen een te hoge menselijke, economische en sociale prijs.
Tot mijn eigen verbazing ben ik één van de weinigen die bepleit dat alle drugs gelegaliseerd moeten worden, en niet alleen bijvoorbeeld marihuana. Als alleen dat spul gelegaliseerd zou worden, dan houden we de war on drugs.
Ik zeg niet dat het legaliseren van alle drugs een fluitje van een cent is, maar de war on drugs is meer dan een fluitje van miljarden euro’s en dollars, onmetelijk veel menselijk leed, en een ontwrichting van het sociale en economische weefsel van onze samenlevingen.
Teksten en analyses, van mijzelf:
- Het legaliseren van drugs maakt capaciteit politie vrij voor andere misstanden, Parool, 13 augustus 2020
- Burgemeesters moeten pleiten voor het legaliseren van drugs, Binnenlands Bestuur, 4 november 2020
- Het legaliseren van alle drugs is de enige reële oplossing, De Volkskrant, 27 augustus 2018
- Drugscriminelen maken onze samenleving kapot, HP De Tijd, 15 februari 2019
- Brief aan de Burgemeester van Amsterdam, 20 oktober 2019
- Resolutie van de gemeenteraad Amsterdam over het legaliseren van alle drugs
Het legaliseren van drugs maakt capaciteit politie vrij voor andere misstanden
Het hoeft niet te verbazen wat Het Parool op 7 augustus berichtte: “Drugshandel lokt veel jongeren uit Zuidoost”. Wat verbaast is dat er nog steeds gedacht wordt dat drugs-criminaliteit ooit uitgebannen kan worden. Dat gaat niet gebeuren, het wordt alleen maar erger. De war on drugs gaat niet gewonnen worden. Het enige wat helpt is alle drugs legaliseren en er een normale handel van maken. Lees hier verder.
Burgemeesters moeten pleiten voor het legaliseren van drugs
De aanpak van ondermijning zou zich niet alleen moeten toespitsen op de onderwereld, maar juist meer op de bovenwereld, vooral op de Zuidas, waar men massaal meewerkt aan belastingontwijking, aldus emeritus hoogleraar politicologie Joost Smiers.
Drugscriminaliteit moet je bestrijden, maar drugs moet je legaliseren, want dan heb je er meer grip op.
Burgemeesters als Femke Halsema en Paul Depla zouden zich daar in Europa hard voor moeten maken.
Lees hier het hele interview op de site van Binnenlands Bestuur.
Het legaliseren van alle drugs is de enige reële oplossing
Het ziet er op de voorpagina van de Volkskrant van zaterdag 26 augustus 2018 spectaculair uit: Een industrie van 20 miljard, en dan hebben we het over synthetische drugs. Dat is een getal dat mij in ieder geval niet verbaast; zoiets zal het wel zijn, of een onsje meer. De op zich terechte vraag wordt vervolgens op diezelfde voorpagina gesteld: Hoe krijgt de overheid hier ooit nog greep op? Lees hier verder.
Drugscriminelen maken onze samenleving kapot
Minister Grapperhaus wil de ondermijnende criminaliteit die schuilgaat achter de productie en het gebruik van drugs aanpakken. Hoofd van de nationale recherche, Wilbert Paulissen, burgemeester van Breda, Paul Depla, en politicoloog Joost Smiers in een fel debat over de juiste aanpak. ‘Hou toch eens op met je idealistische gedoe!’ Lees hier verder.
Brief aan de Burgemeester van Amsterdam, 19 oktober 2019
Geachte mevrouw Halsema,
U heeft gelijk dat criminaliseren van drugs – dat is het spulletje waar ik u over wil schrijven – niet werkt. Toch spreekt u de gebruiker/ gebruikster er op aan te beseffen dat de thuisbezorger in een gevaarlijk crimineel milieu vertoeft. Ik citeer u uit de Volkskrant van 16 oktober: “Het is goed dat mensen daarbij stil staan.”
Maar, zo kan men zich afvragen, als mensen zich dat beseffen, gaan ze dan niet kopen? Het lijkt mij, en ook u veronderstel ik, niet. De realiteit is dat er door de war on drugs alleen maar op de illegale markt gekocht kan worden. Dat is het probleem. Waarom zouden mensen geen drugs willen kopen? Lees hier mijn hele brief aan Femke Halsema. En lees hier mijn bericht over de benadering van Femke Halsema waarin “provincialen” en vooral buitenlanders het nakijken hebben.
Resolutie van de gemeenteraad Amsterdam over het legaliseren van alle drugs
Een stad als Amsterdam kan niet op z’n eentje de productie en distributie van zowel soft als hard drugs legaliseren. Maar, dat volledig legaliseren is toch het enige middel om de aan drugs gerelateerde criminaliteit uit te bannen. Immers, de ervaring van vele tientallen jaren leert dat de war on drugs niet gewonnen kan worden.
Wat kan Amsterdam dan wèl doen om productie en gebruik van alle drugs onder controle te krijgen?
Om de Raadsleden hierbij te helpen heb ik een Resolutie geformuleerd over het legaliseren van alle drugs. Ik wens hen moed en creativiteit bij het met wortel en tak uitroeien van het kwaad van de aan drugs gerelateerde criminaliteit. Lees hier de door mij voorgestelde Resolutie.
En verder, bijdragen van anderen:
End the War on Drugs Now (NYT 20-11-2020)
After a half a century of failure, the U.S. and Mexico have an opportunity to find a new way forward on narcotics policy.
The ballot measures and surveys show that Americans are now ready to end the war on drugs. A Biden government could move from the fantasy of ridding the world of narcotics to a realistic policy of harm reduction. It could then shift resources from enforcement to treatment, which is in dire need of improvement. A 2019 study by the American Medical Association found that an incredible 90 percent of people with substance abuse disorders were not receiving the help they need.
Rehabilitation could cut the amount of cash flowing to cartels in Mexico, which they use to hire killers and bribe officials. President Andrés Manuel López Obrador took power calling for an end to the war that has ravaged his country. But amid sky-high homicide rates, he has kept the army on the streets, and lacks a coherent security strategy. He would do well to embrace the marijuana legalization and work with the United States in eventually creating a legal market for cannabis across the whole region.
Lees hier het hele artikel in de New York Times