Oneigenlijk gebruik van eigendomsconstructies en machtsposities moet worden tegengegaan
Ik bepleit al jaren dat intellectuele eigendomsrechten – patenten, copyrights – afgeschaft moeten worden. Dat is zeker niet alledaags.
We zijn gewend geraakt aan de privatisering van wat aan kennis en creativiteit eigenlijk van ons gezamenlijk is. In dit onderdeel presenteer ik een opeenstapeling van argumenten waarom die gewenning geen goede zaak is.
Rudi Holzhauer thematiseert vanuit zijn vakgebied IE verregaand hetzelfde als ik. Wij vinden elkaar in reflecties op de nadelen van intellectuele eigendom, en op de vaak bedenkelijke argumenten en argumentaties over de (vermeende) voordelen van het bestaan van die rechten. Wij hebben het voornemen daar samen een wat uitvoeriger tekst aan te gaan wijden, die wij zullen inbedden in bestaand onderzoek en in tal van relevante maatschappelijke ontwikkelingen.
Doe daar een schepje bovenop. Oncontroleerbare transnationale ondernemingen fors kleiner willen maken, lijkt een onbegonnen zaak. De macht van de megaonderneming wil de wereldhandel diepgaand hervormen.
Samen met Pieter Pekelharing en John Huige doe ik dat op basis van oerliberale principes, zoals vrije markt en concurrentie, waarvan ik vind dat die net door de (neo)liberalisering van de wereldhandel onder druk zijn komen staan.
Om aan nieuwe medicijnen te komen hebben we de huidige farmaceutische industrieën niet nodig, zegt mijn analyse.
In het oog springt daarbij dat ze door te grossieren in patenten kennis monopoliseren die grotendeels met publieke middelen ontwikkeld en betaald is.