Met Hans Radder schreef ik een artikel waarin ik mijn standpunt nogmaals uiteen zet. Met als actuele ingang dat ik er mee probeer om de UvA te bewegen maatregelen te nemen tegen Plasterk. Hij heeft de kluit m.i. behoorlijk belazerd. Lees het hier in de NRC van 22 maart 2024: “Hoe Ronald Plasterk miljonair werd – en de universiteit had het nakijken.”
Patent Columnist, hoogleraar en net afgezwaaid informateur Ronald Plasterk begon vijf jaar geleden een biotech-start-up die hij voor 32 miljoen euro verkocht. Dankzij een wetenschapper die het patent mede mogelijk maakte en het Amsterdam UMC. Maar de winst ging geheel naar Plasterk en zijn zakenpartners.
In ons artikel gaan wij in op de vraag naar de mogelijkheid van medisch onderzoek zonder octrooien, een belangrijk vraagstuk in onderzoek en beleid in de gezondheidszorg. We bespreken en evalueren de relevante wetenschappelijke, economische, maatschappelijke en morele aspecten van ons systeem van financiering en organisatie van onderzoek, ontwikkeling, productie en verkoop van geneesmiddelen op recept. De nadruk ligt op de octrooipraktijken van grote farmaceutische bedrijven.
We analyseren en beoordelen de belangrijkste kenmerken en impact van deze praktijken bepaald kritisch.
In positieve zin stellen wij een aanpak voor bij het organiseren en financieren van geneesmiddelenonderzoek die prioriteit geeft aan het publieke belang in plaats van aan privatisering door middel van octrooiering. We maken ten eerste duidelijk dat het produceren van geneesmiddelen op recept door middel van octrooiering grote nadelen heeft. Ten tweede ontwikkelen we een concreet alternatief (medisch onderzoek zonder octrooien) dat wetenschappelijk, sociaal en moreel de voorkeur verdient, economisch en financieel winstgevend is, en sociaal-politiek en organisatorisch zeker ook haalbaar is.
Dit is de opbouw van het artikel, dat overigens in het Engels gepubliceerd is in het tijdschrift Accountability in Research, op 7 maart 2024. We boden het overigens aan op 17 november 2023. Hier vindt u de PDF-versie.
• Samenvatting
• 1. Medisch onderzoek zonder patenten: het verdient de voorkeur
• 2. Medisch onderzoek zonder patenten: het is winstgevend
• 3. Medisch onderzoek zonder patenten: het is haalbaar
• Dankbetuigingen
• Openbaarmakingsverklaring
• Extra informatie
• Voetnoten
• Bronnen