Vandaag verscheen in het dossier Zorg en Gezondheid van de Wiarda Beckman Stichting op haar website een Nederlandse samenvatting van een artikel dat ik samen met Hans Radder eerder in het Engels schreef.
De farmaceutische industrie moet, zo bepleiten wij in dit artikel, aan banden worden gelegd. Een effectieve manier om dit te doen is het afschaffen van patenten op de resultaten van medisch onderzoek naar geneesmiddelen. In debatten over deze kwestie wordt vaak geponeerd dat medisch onderzoek zonder patenten onmogelijk is. Omdat onderzoek en ontwikkeling van geneesmiddelen riskant en duur is, zou een periode van patentbescherming vereist zijn, van meestal twintig jaar. Deze geeft de industrie, ten eerste, de tijd die nodig is voor het testen en de goedkeuring van hun medicijnen. Ten tweede verleent het patent de industrie een exclusiefwettelijk recht om goedgekeurde medicijnen te verkopen of om anderen, tegen betaling, een licentie te verlenen om ze te verkopen. De fundamentele claim is dus dat alleen dit patentsysteem de farmaceutische industrie in staat stelt de hoge investeringen die zij doet terug te verdienen. Zonder patenten geen nieuwe geneesmiddelen.
Lees hier het gehele artikel op de website van de Wiarda Beckman Stichting..
Het artikel is een sterk ingekorte, licht geredigeerde versie van Radder, H. en Smiers, J. (2024). Medical research without patents: It’s preferable, it’s profitable, and it’s practicable.Accountability in research, 1-22. Voor uitvoerige onderbouwing van onze gegevens en argumenten verwijzen we de lezer naar dit digitaal vrij toegankelijke stuk.