Wie verbaasd is over AstraZeneca en zijn zogenaamde problemen met de productie van vaccins tegen corona heeft niet goed opgelet. Net als vrijwel alle andere farmaceutische industrieën heeft dit bedrijf maar één doel, nou ja twee: de aandeelhouders meer dan tevreden stellen en als tweede de bonussen van de leidinggevenden omhoog stuwen. Met de gezondheid van de bevolking heeft dit weinig te doen. Zo kan het gebeuren dat vaccins verkocht worden aan de hoogst biedende, ondanks andere afspraken. Een leugen om bestwil is snel geboren.
Wie nu nog niet beseft dat big pharma niet het goede met ons voor heeft verstaat de tekenen des tijds niet. Ongetwijfeld zijn er mensen die dit wel begrijpen, maar zijn bevangen door de veronderstelling dat we zonder deze industrieën niet aan medicijnen komen, dus moeten we proberen hen een beetje te temmen. Meestentijds lukt dat niet. AstraZeneca is het topje van de ijsberg van wangedrag van big pharma.
Deze website open ik met het onderdeel Eigendom en Macht. Daarin toon ik aan – onder De farmaceutische industrie is overbodig – dat het ook anders kan, in publieke handen. We stellen rijk gevulde fondsen in met als doel opdrachten te geven voor het ontwikkelen van nieuwe medicijnen. Laboratoria kunnen daarop inschrijven. Wie aan de slag kan krijgt de benodigde financiering voor onderzoek. Alle uitkomsten van zulke onderzoekingen zijn openbaar en vrij te gebruiken, immers door ons als gemeenschap betaald. Dan gaan andere bedrijven daar pillen, drankjes, vaccins en dergelijke van maken en leveren die tegen de gewone kostprijs aan apotheken.
Het gevolg is dat we, allereerst, medicijnen krijgen waar maatschappelijk behoefte aan is, en vooral, als tweede, tegen een substantieel lagere prijs dan voorheen toen we nog de dictatuur van big pharma hadden. Op die lage oprijs wordt een opcent van enkele procenten berekend. De gelden die vergaard worden met die opcenten gaan naar de fondsen waar ik het eerder over had. En met die gelden kunnen de fondsen opdrachten geven voor onderzoek naar nieuwe medicijnen waar wij als samenleving behoefte aan hebben.
Wat ik voorstel is niet het ei van Columbus, het is gewoon alle mythes rond de onmisbaarheid van big pharma doorprikken, en bedenken: wat zij kunnen, kunnen wij beter en goedkoper.